Nieuw bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

Nieuw bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

13 mei 2020

Aan de voet van de hoogste terp van Nederland start binnenkort de bouw van het nieuwe kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum. Het huidige gebouwtje is ontruimd en wordt afgebroken. Bouwbedrijf Jan Hooghiemster uit Aldtsjerk is de geselecteerde bouwer voor de nieuwbouw.

 

Het ontwerp  voor de vervangende nieuwbouw bestaat uit een viertal kleinere “huisjes” van totaal circa 250m2. Een voorziening voor exposities en educatie over archeologische vondsten en de geschiedenis van terp Hegebeintum, een souvenirshop, horeca-voorziening en terras. Het is ook het startpunt voor rondleidingen naar de terp en het 12e eeuwse kerkje. Het ontwerp heeft een mooie zichtlijnen met de terp en de kerk, de gevels worden bekleed met zwart Modiwood. De stichting Terp Hegebeintum en haar vrijwilligers zijn erg enthousiast over de nieuwbouw en kunnen met de nieuwbouw weer tip top bezoekers ontvangen en rondleiden. Gewoon een kopje koffie halen en genieten van het uitzicht mag ook.

 

De terp van Hegebeintum ligt op bijna 9 meter boven de zeespiegel en is omstreeks het jaar 1000 aangelegd. In het bezoekerscentrum zijn archeologische vondsten uit de terp  te zien zoals een prachtige mantelspeld uit de 7e eeuw.
Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum, Pypkedyk 4 9173 GC  Hogebeintum

 

 

 

 

Ontwerp: Bauke Tuinstra
Opdrachtgever: Stichting Terp Hegebeintum
Aannemer: Bouwbedrijf Jan Hooghiemster Aldtsjerk