Selectie Design&Build Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk gewonnen!

Selectie Design&Build Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk gewonnen!

26 augustus 2016

GEAR architectencoöperatie gaat samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk realiseren. Klaas Kielstra, gedeputeerde Provincie Fryslân en Gea Akkerman, wethouder gemeente Súdwest-Fryslân hebben vandaag het winnende ontwerp bekend gemaakt. Ons ontwerp werd door de beoordelingscommissie als beste beoordeeld!
In 2015 heeft GEAR samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma het Design & Build Elfstedenhal gerealiseerd.

 

DNA 05

 

Bron / persbericht Provinsje Fryslân:
Ontwerp Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk bekend
Bouwcombinatie Dijkstra Draisma/ GEAR Architectencombinatie gaat het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk realiseren. Klaas Kielstra, gedeputeerde Provincie Fryslân en Gea Akkerman, wethouder gemeente Súdwest-Fryslân hebben vandaag het winnende ontwerp bekend gemaakt.

Vier combinaties van aannemers en architecten zijn na een open aanbestedingsprocedure geselecteerd een ontwerp te maken voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk. De opdracht was het ontwerpen van een gebouw van spectaculaire eenvoud ten behoeve van een educatieve attractie, informatievoorzieningen en horeca, passend bij het karakter van Kornwerderzand en de Afsluitdijk. Het ontwerp van de combinatie Bouwgroep Dijkstra Draisma / GEAR Architectencombinatie werd door een beoordelingscommissie als beste beoordeeld.

 

DNA 04

 

Ontwerp
Het ontwerp is geïnspireerd op een vorm die in de natuur veel voorkomt, een zeshoek. Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma: “Weinig mensen weten dat het zeshoekige basalt van nature deze vorm al heeft en ook waterschuim heeft deze vorm als je het onder een microscoop bekijkt. Naast de bijzondere vorm scoort het gebouw bijzonder hoog als het gaat om duurzaamheid zowel wat betreft het zeer lage energieverbruik als de gebruikte materialen”.

Het gebouw bevat niet een beleefcentrum maar ís een beleefcentrum; een attractie om bezoekers het verhaal van de dijk te laten beleven. De bezoeker ervaart niet alleen exposities, maar krijgt verschillende panorama’s op het landschap en de dijk cadeau, met als beloning het dak als ultiem uitzichtplatform.

De Afsluitdijk is het toneel van onze strijd tegen het water en staat symbool voor de maakbaarheid van het landschap. De dijk scheidt en verbindt. Het gebouw verbindt zich met deze markante plek vol tegenstelingen en zintuigelijke ervaringen. De half transparante gevel weerspiegelt de omgeving en maakt het gebouw spectaculair, al is ze eenvoudig van vorm.

 

DNA 06

 

Exploitatie
Eerder dit jaar werd al bekend dat de combinatie Bert Kranendonk (Kexcom) en Theo op de Hoek (Vigilante) de exploitatie van het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk gaan doen. Bert Kranendonk: “Wij zijn erg blij met het ontwerp omdat het naadloos past bij onze visie op de exploitatie van het gebouw. Het is open, transparant en uitnodigend, maar bovenal flexibel in gebruik, want horeca en toerisme is een sector die continu ontwikkeling is.”

 

DNA 02

 

Beleefcentrum
In het Beleefcentrum kunnen bezoekers het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, KH2018, de Vismigratierivier, de toekomstige Afsluitdijk en het IJsselmeer beleven. Een bijzondere attractie wordt de zogenoemde FlyRide, waarbij bezoekers virtueel over de provincie Fryslân vliegen. Doel van het project is het versterken van de toeristisch-economische structuur door ontwikkeling van de Afsluitdijk, een belangrijke toeristische toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. Hiermee wordt direct en indirect de toeristische werkgelegenheid in de omliggende regio vergroot. Vanaf september wordt gestart met de werkzaamheden om het terrein geschikt te maken. Onder andere de afrit na het viaduct moet worden verlegd. Begin 2017 gaat de bouw van start. In het voorjaar van 2018 gaat het Beleefcentrum open voor het publiek. Het Beleefcentrum wordt gefinancierd door provincie Fryslân, Waddenfonds, gemeente Súdwest-Fryslân en de Nationale Postcode Loterij en de exploitanten.

 

DNA 01

 

De Nieuwe Afsluitdijk
De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken we aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Voor meer informatie over de projecten zie www.deafsluitdijk.nl

 

DNA 09DNA 08DNA 07