Afsluitdijk Wadden Center | GEAR

Een bijzonder gebouw op een unieke locatie

Vergezichten en beleving

De Afsluitdijk is het toneel van onze strijd tegen het water en staat symbool voor de maakbaarheid van het landschap. De dijk scheidt en verbindt. Het gebouw verbindt zich met deze markante plek vol tegenstellingen en zintuiglijke ervaringen. De half transparante gevel weerspiegelt de omgeving en maakt het gebouw spectaculair, al is ze eenvoudig van vorm.

InfoDe aard van het gebouw is analoog aan de aard van de dijk. De dijk maakt de verbinding van het land en de scheiding van het water. Het gebouw gaat hierin mee. Een zware basis die geborgen staat in de dijk, in het basalt. Een lichte toplaag, zwevend over het landschap. Verdeeld in de moleculaire structuur van de schuimkoppen van het water. Het past bij het karakter van de dijk, bij de eenvoud en het spektakel.

De noordgevel heeft een zeer gesloten karakter en maakt alleen ruimte om de bezoeker naar binnen te laten gaan. Eenmaal binnen wordt je overspoelt door licht. Het open karakter van de zuidgevel toont het wijde landschap en de oneindigheid van het water. Het gebouw bevat niet een beleefcentrum maar ís een beleefcentrum.

 

De verdieping staat qua vormgeving los van de begane grond en wordt omhult in een gevel geïnspireerd door zijn omgeving. Basalt heeft een natuurlijke zeshoekige vorm, daarnaast heeft waterschuim eenzelfde vorm wanneer je het onder een microscoop bekijkt. Door de verschillende openingen in de gevel ontstaan er omkaderde landschappen, wijde blikken de wereld in en kleine doorkijkjes naar de natuur.

In de expositieruimte kunnen bezoekers verhalen over de Waddenzee, de vismigratie en de toekomst van de dijk en het IJsselmeer beleven. Daarnaast geeft het uitzicht vanaf het dak de echte beleving, van de dijk, van het water en van de natuur.

De dijk scheidt en verbindt, het verbindt complementaire tegenstellingen. De dijk is het toneel van zowel de strijd tegen het water als de symbiose van cultuur en natuur.
Het gebouw verbindt zich met de plek, geeft beschutting en neemt die weer weg. Het toont en verbergt. Het geeft een nieuwe beleving van het karakteristieke Nederlandse landschap.

De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken ze aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.