Blokhuispoort – Bibliotheek

moderne bieb in gevangenis

Duizenden boeken

Een van de voormalige cellenblokken van de Blokhuispoort is getransformeerd tot bibliotheek. Het middenstuk van het gebouw is weggehaald om ruimte te maken voor een nieuwe invulling van staal en glas.

InfoCelblok H is na grondig historisch onderzoek volledig gerenoveerd. Enkele cellen zijn onaangetast en worden gebruikt als museum-cel. Nieuwe ingrepen zijn zo minimaal mogelijk uitgevoegd en heel strak gedetailleerd in zwart staal en glas. Nieuwe ingrepen dienen een eigen kwaliteit te hebben. De nieuwe materialen vertellen waar aanpassingen zijn gedaan. Dankzij de uitgebreide restauratie was er voor celblok A ruimte voor een grote ingreep.

De bibliotheek vraagt om een open en benaderbaar gebouw en dankzij een indrukwek- kende doorbraak, gevuld met een glas en staal, heeft het cellenblok de gewenste transparantie gekregen zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de Blokhuispoort. Enkele jaren geleden viel een deel van de gevangenismuur om. Dat is zo gelaten, voor transparantie en als deel van het verhaal.

Meer Blokhuispoort?