Blokhuispoort Leeuwarden- Hostel

Dromen in de gevangenis

Op water en brood

Cellenblok A is gebouwd in 1891 en bood plaats aan 76 gevangenen. Het gebouw is nu volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een cultureel bedrijvencentrum en hostel. Creatieve ondernemers zorgen voor een dynamische ambachtsstraat en samen met het hostel is hier altijd wat te beleven.

InfoDit cellenblok werd in 1891 gebouwd en bevat zowel groeps- als individuele cellen. Het interieur van de cellenblokken was afgestemd op de kleuren van Leeuwarden, geel en blauw. Na uitvoerig kleuronderzoek door Bert Jonker werd duidelijk dat de geel/blauwe kleurstelling de laatste was in een bonte rij aan kleuren.  Het uitgangspunt van de renovatie was om zo veel mogelijk de oorspronkelijke materialen en kleuren te laten zien. Allereerst zijn de wanden en vloeren grondig schoongemaakt. Hier kwamen prachtige bakstenen muren en een bijzondere tegelvloer tevoorschijn. Alle beschilderde oppervlaktes hebben een kleur gekregen die correspondeert met een vanuit de oorspronkelijke kleurstelling. Daarnaast zijn een aantal cellen in hun huidige staat gelaten om het verhaal van de gevangenis te vertellen.

De creatieve ondernemers bevinden zich voornamelijk op de begane grond waar de tussenruimte als straat dient waar zij hun waar kunnen exposeren. Het hostel heeft zijn intrek genomen in de cellen op de verdiepingen. De herstructurering betrof hoofdzakelijk het toevoegen van en sanitaire voorziening aan de cellen. Dit is opgelost door een tussencel te creëren die twee naastgelegen cellen voorziet van sanitair. In de voormalige vrouwenvleugel op de bovenste verdieping is meer openbaar programma gerealiseerd, zoals een eetzaal, lounge- en werkplekken. Hier zijn grotere doorbraken gemaakt en cellen geclusterd.

Meer Blokhuispoort?