Grote Boel Nijmegen

Nijmegen

Alles is anders

In de Grote Boel zijn 43 sociale huurwoningen gerealiseerd. Het programma is niet anders dan anders, proces en resultaat zijn dat wel. Het is prachtig geworden!

InfoWoningstichting Talis heeft voor deze ontwikkeling een klantenpanel samengesteld. Deze toekomstige huurders gaven hun mening over hoe de nieuwe wijk en woningen er uit moesten zien. Ook spraken ze over grootte van woningen, aantal lagen, indeling en groen. Het klantenpanel had een stem in de selectie van architect en aannemer. Ook stenen ( van een nabije steenfabriek ) zijn met bewoners gekozen.

Luc Bos Stedenbouwkundigen ( samen met de gemeente ) heeft narratieve stedenbouw ingezet om het gebied een eigen identiteit te geven. In de ontstaansgeschiedenis ligt de geest van de plek. De geschiedenis en de cultuurhistorische elementen zijn inspiratie geweest voor de planvorming.

Bij het ontwerp van de woningen zijn de narratieve uitgangspunten omarmd en aangevuld. Het terugliggende blok aan het plantsoen refereert aan het historische Hotel Lent. De boerenhoeve bestaat uit een hoofdgebouw en twee stalvolumes rondom een boerenhof. De woningen aan het hofje naar de Griftdijk zijn vormgegeven als tolhuizen. In detail zijn hiĆ«rarchische verschillen verduidelijkt met ornamenten zoals makelaar en piron, kapvorm en geveluitwerking. De verschillen zijn geworteld in het verhaal van de historie; daarmee ontstaat een “verankerd thuis met oorspronkelijke betekenis”.