Offingaburg Hallum

Een woongemeenschap op de terp, verbonden met de tijd

Zoete aanvulling

De Gemeente Ferwerderadiel heeft door aankoop van de voormalige koekjesfabriek Hellema, de aanzet gegeven voor het verbeteren en herbestemmen van de locatie op de terp van Hallum, in het historisch dorpsgezicht.

InfoHet doel is een woon-zorg complex te realiseren waar zowel jonge gezinnen als ouderen kunnen wonen. Het wijksteunpunt wordt door Stichting Zorgcombinatie Interzorg te Ferwert beheerd. Van hieruit wordt de zorg aan ouderen georganiseerd. Daarnaast worden twee groepswoningen voor permanente zorg aan ouderen in het plan opgenomen.

Door het koppelen van eengezinswoningen aan een seniorenappartement of aan een klein zorgappartement, is mantelzorg door familieleden mogelijk. Naast –mogelijk intensieve – zorg aan de eigen ouders, houdt sociale mantelzorg ook eenvoudige hulp aan medebewoners in. Te denken valt aan het helpen bij het invullen van formulieren, boodschappendienst, tuinonderhoud of samen koffiedrinken. Daarnaast zullen ouderen ook mantelzorg aan jongeren verlenen in de vorm van bijvoorbeeld oppasdienst, leesoma, en dergelijke. Zorg voor elkaar zoals dat vroeger in een dorp zo vanzelfsprekend was. Het voordeel is dat kosten van thuiszorg, kinderoppas, e.d. worden verminderd en ouderen langer zelfredzaam blijven en langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Het complex won de Vredeman de Vries Prijs 2010