Gerrit Fokkema ‘heropent’ zijn oude cel in de Blokhuispoort

Gerrit Fokkema ‘heropent’ zijn oude cel in de Blokhuispoort

8 december 2017

Op 8 december 1944 vond een van de meest spectaculaire gevangenisontsnappingen uit de Nederlandse geschiedenis plaats. 51 verzetsstrijders werden uit de Blokhuispoort bevrijd, waaronder Gerrit Fokkema. Hij zat samen met zijn vader en broer gevangen en vandaag, 73 jaar later, heropent hij de cel waar hij zat opgesloten.

 

Gerrit Fokkema (94 jaar): “Toen op 8 december 1944 om kwart voor zes de deur van onze cel open zwaaide en een gewapende en gemaskerde man ons gebood naar buiten te komen, zei ik tegen mijn broer: het is voorbij, we worden gefusilleerd. Niets was minder waar: we waren onderdeel geworden van een verzetsactie! Ik ben blij dat dit bijzondere verhaal nu ook een permanente plek heeft gekregen in het gebouw, zodat ook de jongere generaties erover leren.” (bron: BOEi)

 

De historische cel is onderdeel van een groot museaal programma waarmee het verhaal van de Blokhuispoort wordt verteld. Gerrit Fokkema geeft nog altijd rondleidingen en verteld zijn verhaal. Hij is heel trots op de inrichting van de cel, het verhaal blijft leven!

 

De Overval, Blokhuispoort Leeuwarden

 

Meer informatie over de blokhuispoort?