Appartementen Nijlân Leeuwarden

Leeuwarden

Snel een nieuwe start

In de Leeuwarder wijk Nijlân vindt wijkvernieuwing plaats. Na de sloop van 48 bestaande beneden- en bovenwoningen aan de Sabastraat / Surinamestraat / Curaçaostraat zijn er 60 appartementen gebouwd door Van Wijnen in opdracht van Elkien.

InfoHet complex heeft een S-vormige opzet met twee parkeerhoven en een centrale entree. De gevels zijn uitgevoerd in een geel-bruine steen en hebben een met dakpannen beklede beëindiging. Enkele hoekbalkons hebben een expressieve baksteen detaillering.

Het plan zoekt nadrukkelijk de verbinding met de aan de overzijde van de ringweg gelegen wijk Huizum-West. De West-Indische buurt is volgens de vooroorlogse stedenbouwkundige plannen en kent een sterke samenhang met Huizum-West. De latere buurten werden volgens een meer modernistische opzet gerealiseerd.

‘Efficiënt bouwen is virtueel driedimensionaal bouwen. Van Wijnen laat dat zien bij de bouw van zestig appartementen in Nijlân in Leeuwarden. Het complex is in slechts honderd werkdagen verrezen. Zo’n korte bouwtijd was vroeger ondenkbaar. ‘Voorheen moest je een jaar uittrekken voor een vergelijkbare opdracht’, zegt uitvoerder Alex Dees.’