Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk Kornwerderzand

Een bijzonder gebouw op een unieke locatie

Vergezichten en beleving

De Afsluitdijk is het toneel van onze strijd tegen het water en staat symbool voor de maakbaarheid van het landschap. De dijk scheidt en verbindt. Het gebouw verbindt zich met deze markante plek vol tegenstellingen en zintuiglijke ervaringen. De half transparante gevel weerspiegelt de omgeving en maakt het gebouw spectaculair, al is ze eenvoudig van vorm.

InfoHet ontwerp is geïnspireerd op een vorm die in de natuur veel voorkomt, een zeshoek. Weinig mensen weten dat het zeshoekige basalt van nature deze vorm al heeft en ook waterschuim heeft deze vorm als je het onder een microscoop bekijkt. Naast de bijzondere vorm scoort het gebouw bijzonder hoog als het gaat om duurzaamheid zowel wat betreft het zeer lage energieverbruik als de gebruikte materialen.

Het gebouw bevat niet een beleefcentrum maar ís een beleefcentrum; een attractie om bezoekers het verhaal van de dijk te laten beleven. De bezoeker ervaart niet alleen exposities, maar krijgt verschillende panorama’s op het landschap en de dijk, elke dag, elk moment van de dag anders, met als beloning het dak als ultiem uitzichtplatform.

 

In het Afsluitdijk Wadden Center kunnen bezoekers het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Kulturele Haadstêd 2018, de Vismigratierivier, de toekomstige Afsluitdijk en het IJsselmeer beleven. Een bijzondere attractie wordt de zogenoemde FlyRide, waarbij bezoekers virtueel over de provincie Fryslân vliegen. Doel van het project is het versterken van de toeristisch-economische structuur door ontwikkeling van de Afsluitdijk, een belangrijke toeristische toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. Hiermee wordt direct en indirect de toeristische werkgelegenheid in de omliggende regio vergroot.

Juni 2017 gaat de bouw van start. In het voorjaar van 2018 gaat het Beleefcentrum open voor het publiek.

De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken ze aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.

Exploitatie

De combinatie Bert Kranendonk (Kexcom) en Theo op de Hoek (De Vigilante) gaat de exploitatie van het Afsluitdijk Wadden Center doen. Bert Kranendonk: “Wij zijn erg blij met het ontwerp omdat het naadloos past bij onze visie op de exploitatie van het gebouw. Het is open, transparant en uitnodigend, maar bovenal flexibel in gebruik, want horeca en toerisme is een sector die continu ontwikkeling is.”