Boswijk Vlieland

Nieuwe Zorgbuurt 'Boswijk Vlieland'.

Fijne plek om oud te worden

Het huidige woonzorgcentrum De Uiterton aan de Boslaan op Vlieland is aan vervanging toe. Op de locatie komen de kernvoorzieningen gecombineerd met een woonbuurt voor ouderen die vloeiende overgangen tussen de verschillende stadia van zorgbehoefte mogelijk moet maken. De zorgbuurt is een initiatief van de KwadrantGroep en de Gemeente Vlieland. TWA maakte samen met Karin Peeters en Joren van Dijk de winnende ontwerpvisie voor de nieuwbouw.

In de nieuwe zorgbuurt komen 38 zelfstandige woningen voor senioren en een groeps-eenheid voor zware zorg. Daarnaast wordt de buurt aangevuld met ruimtes voor algemene zorgverlening en welzijnsfuncties.

InfoDe missie van de nieuwe zorgbuurt is het bieden van een woonomgeving waar je fijn oud kunt worden met alle voorzieningen dichtbij. Daarnaast is het een steunpunt van thuiszorg voor het hele eiland. Diverse diensten (tandarts, fysiotherapeut, kapper, etc.) krijgen, net zoals nu, ruimte in het nieuwe centrum en kunnen gebruikt worden door alle Vlielanders.

De zorgbuurt is uniek in Nederland, want nergens wordt op een dergelijke kleine schaal een totaalpakket aan zorg en welzijn geboden. Betrokkenheid van de bewoners en ondernemers van het eiland is nodig om de zorgbuurt tot een succes te maken.

Het ruimtelijk concept is om de gebouwen en woningen als vrijstaande volumes “te strooien” in een hersteld duinlandschap, ontmoeting staat daarbij centraal. Paden verbinden de verblijfsplekken, de buurt en het dorp. Met dit idee gaat door kleinschaligheid en toegankelijkheid de zorgbuurt onderdeel van het dorp worden. Door het maken van kleine volumes (2 lagen met kap) wordt goed aangesloten op de lokale karakteristiek. Het zorggebouw met groter programma wordt opgedeeld in verschillende bouwmassa’s, waardoor het groene binnenterrein vanaf de straat zichtbaar blijft.