Dienstencentrum

Schietgaten

Het plan is gelegen op een onregelmatig gevormd terrein aan de noordzijde van 'Het Kazerne Terrein'. Ter plaatse van de locatie splitst het ruimtelijk profiel zich in twee vorken. Het gebouw markeert samen met de voormalige kazerne het gebied. Ontworpen als medisch verzamelgebouw heeft dit kantoorgebouw een slakkenhuisvorm waardoor het zich goed voegt op deze richtingsloze kavel en het als een landmark de entree naar het dorpscentrum markeert. Het nuttig oppervlak is door de gekozen bouwvorm groot en de centrale hal heeft een intieme en bijzondere kwaliteit door het zonlicht dat door bovenlichten langs de monumentale trap spoelt.

Info

  • Plaats: Zuidlaren
  • Oplevering: 2003
  • Opdrachtgever: Hollestelle Vastgoedontwikkeling, Groningen
  • Typologie: kantoor
  • Tags: nieuwbouw

Het architectonisch idioom verwijst naar 19e-eeuwse militaire architectuur, door de verschuiving van de verticale vensters die als schietgaten werken, wordt het kurkentrekker effect versterkt. De als een mes in de taart geschoven betonnen schijf markeert de hoofdtoegang en de toegang tot het terrein en onttrekt het parkeren aan het oog. Deze schijf staat haaks op de benaderingsroute en ‘haakt’ op deze wijze het gebouw in de locatie.

Meer info

  • Architect: Doeke van Wieren
  • Fotograaf: Arthur Blonk