Droogdok Jan Blanken

Bezoekerscentrum Hellevoetsluis

Moderne vertaling

Op het terrein van het Droogdok Jan Blanken is een nieuw bezoekerscentrum gebouwd. Het gebouw op het monumentale dok in de voormalige marinehaven van Hellevoetsluis, waar eerder binnen het stedenbouwkundig plan al een groot aantal woningen werd gerealiseerd, bevat publieksruimten, kantoren en een werkplaats. Ook verschillende verenigingen en clubs vinden hier onderdak.

InfoHet ontwerp is een moderne vertaling van een loods die een halve eeuw geleden op dezelfde plek heeft gestaan. Bovendien is het een knipoog naar een schip dat op de kant ligt. Vanuit het gebouw zijn er steeds verrassende zichtlijnen op de monumentale haven en dok.

Een stoer en eenvoudig exterieur dat zich bescheiden opstelt tegenover het monument. Een ontwerp met respect voor de monumentale omgeving en een referentie aan de historische situatie. Een beeldassociatie met een omgekeerde scheepsromp. Een eveneens stoer, werkloods-achtig interieur dat met zijn robuuste spanten, geplooide wanden en plafonds, een levendig

interieur oplevert, dat zich leent voor allerlei initiatieven m.b.t. inrichting en uitrusting die in de loop der tijd door de gebruikers worden genomen. Donkergrijze, ijzerkleurige Calzip, zwart hout en glas, materialen die passen bij het karakter van een oude werf; de mahonie houten toegangsdeuren refereren aan de hoogwaardige details van de traditionele scheepsbouw.

Meer info