Duurzaam wonen

Overgang

Het project waar deze woning deel van uitmaakt is een strook van acht vrije kavels waar middels een streng toelatingsbeleid kopers zijn geselecteerd die het hoge ambitieniveau op het gebied van duurzaam bouwen wilden verwezenlijken. De lange en smalle kavels grenzen aan de noordzijde aan het landschap en aan de zuidzijde aan de rand van het dorp Haren. Op het kavel, waar de acht woningen een verschillende positie hebben, moest de overgang van dorp naar landschap worden verbeeld.

De ovale woning staat in een lange vijver die, geometrisch en voorzien van harde oevers aan de dorpzijde, overgaat in een natuurlijk stroompje aan de landschapszijde. De hoofdvorm scheidt de kavel niet in een voor- en achtertuin. De hoge, smalle noordzijde markeert vanuit het landschap als een stenen wachter, het begin van het dorp, de lage dorpszijde maakt middels een riante luifel een uitnodigend gebaar naar de bewoners en hun bezoekers.

Info

  • Plaats: Haren
  • Oplevering: 2003
  • Opdrachtgever: particulier
  • Typologie: woning
  • Tags: nieuwbouw

Meer info

  • Architect: Doeke van Wieren