Elfstedenhal

Een Fries schaatspaleis, voor een specifiek gebruik

Startpunt van vertier

De Elfstedenhal is niet alleen de Stadsijsbaan van Leeuwarden, waar gezelligheid, ontspanning en inspanning sfeervol samengaan. Het zal ook de plek zijn waar de Elfstedentocht start en waar kinderen zich een held kunnen voelen door hun eigen Elfstedentocht te rijden. Het Friese landschap speelt een hoofdrol; als arena, als decor, als tegenstander en als icoon.

Info

  • Plaats: Leeuwarden
  • Oplevering: 2015
  • Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
  • Typologie: sport
  • Tags: nieuwbouw GEAR
  • Oppervlakte: 20.500 m2
  • Samenwerking: GEAR

Het bijzondere aan dit gebouw zit vooral in het gewone. Deze kwaliteit is ook terug te vinden in de identiteit van het Friese landschap, die niet gekenmerkt wordt door extremen, maar waar iedere kleine slinger in de weg een nieuw perspectief biedt. Vanaf het ijs is dit goed waarneembaar. De Elfstedenhal verbeeldt deze essentie en refereert hier op verschillende manieren aan. De gevel, duurzaam, doelmatig en passend bij de achterliggende functie, is gelaagd opgebouwd uit aluminium en glas.

Zoals een bevroren sloot door het vlakke land vloeit, zo volgt de gevel op een natuurlijke en pragmatische manier het functionele programma. Op de gevel zijn lichtstrepen aangebracht als krassen op het ijs. De gevel barst als een ijsschots open op plekken waar licht en zicht gewenst zijn. Het dak dekt de ijshal af als een winterse sneeuwdeken over het land. Aan de buitenzijde loopt het maaiveld als een dijkje op tot de onderzijde van de raamstroken.

Van binnenuit beleef je het landschap op ooghoogte, zoals je dit ook ervaart al schaatsend over de Friese wateren waar de weilanden hoger liggen dan de sloot. Op strategische plekken is het glas opgetild zodat men zicht krijgt op bijzondere plekken in de stad. Bij iedere ronde bereik je de facilitaire zone met horecagelegenheid, die als een Fries stadje is vormgegeven. Ornamenten met het motief van het Elfstedenkruisje zijn als sluitstenen in het metselwerk opgenomen.

Ter plaatse van de entreehal opent de gevel zich. Eenmaal binnen biedt de entreehal zicht op alle delen van het gebouw: de balie, de schaatsshop, de 400-meterhal, de ijshockeyhal, de horecaruimten boven en beneden

De ijshockeyhal is intiem en geheel in koningsblauw uitgevoerd. Hierdoor gaat alle aandacht naar de witte ijsvloer. De grote hal refereert op allerlei manieren aan de Elfstedentocht. De constructieve opzet met veel hout ademt een warme sfeer in een koude omgeving. Tegelijkertijd is deze hal transparant. Schaatsend langs de houten spanten, die als bomen over het ijs hangen, heeft men zicht op de omgeving. Rondom de hal loopt een vijver die het gebouw weerspiegelt. Buiten vormen de verlichte schaatsstreken op de gevel een herkenbaar beeldmerk die de Elfstedenhal met het stadscentrum verbinden.