Gemeentehuis

Structuren

Het rode stenen vierkant waarop het gebouwd is brengt de oude verkavelingsstructuur weer tot leven. De weg die het station en de Friesestraatweg verbindt vormt een nieuwe hoofdingang voor het dorp. Hij snijdt het vierkant diagonaal in twee driehoeken.

De grootste driehoek is het gemeenteplein geworden met daaromheen de parkeerplaats onder een platanendak. De andere, wat kleinere driehoek definieert de vorm van het gemeentehuis. De hypotenusa van die driehoek is de gevel waaraan het zijn programma laat zien.

Links de kop van de bestuursvleugel, daarnaast de entree van de representatieve functies, boven elkaar de uitbollende trouwzaal en raadszaal, dan de transparante burgerhal, via de balies gekoppeld aan het ambtelijk kantoorgebouw rechts, alles bijeengehouden door de beelddrager, de overdekte gaanderij langs het plein. Een open gebouw, met een heldere organisatie, zelfbewust en trots.

Meer info

  • Architect: Doeke van Wieren & Gunnar Daan