Gemeentehuis

Bescheidenheid

Het gemeentehuis staat op een locatie in het centrum van het dorp van het kleinste van de bewoonde waddeneilanden, in de onmiddellijke nabijheid van twee grote hotels. Het bestaande gemeentehuis bestond uit het oude raadhuis - een flinke villa - met daarachter een typische uitbreiding van rond 1980. De vervangende nieuwbouw - hoewel veel groter van schaal - behoort het oude raadhuis in zijn waarde te laten.

Gekozen is voor een volume waarin een verschaling is doorgevoerd, door de kozijnen op de verdieping veel lager te plaatsen dan de kozijnen op de begane grond. Bovendien is het peil twee treden onder het maaiveld gelegd. De nieuwbouw verder naar achteren geplaatst, waardoor in het straatbeeld het oude Raadhuis nog meer dan voorheen overeind blijft. Dit wordt nog eens benadrukt door het kleurcontrast, een licht raadhuis en een uitbreiding van donkere steen en een koperen dak.

Meer info

  • Architect: Gunnar Daan