Gemeentewerf Fryske Marren Lemmer

landschappelijk ingepast

als een boerenerf

Een nieuw en duurzame huisvesting voor de gemeentewerf van Fryske Marren op het industrieterrein westelijk van Lemmer. Een landelijk ontwerp, als een boerenerf. Boerenerven hebben een duidelijke hiërarchische opbouw, TWA heeft deze structuur gebruikt om het omvangrijke programma van totaal 3.175m2 een plek te geven.

InfoKenmerkend is  de plaatsing van de gebouwen op het terrein, als een boerenerf met een ‘woonhuis’ en daar aan vast de grote schuur, een herkenbaar idioom passend bij de agrarische omgeving van Lemmer.

Het hoofdgebouw heeft twee verdiepingen, samen circa elf meter hoog. In het hoofdgebouw de personeelsruimten, kantine, kantoren, werkplaatsen, een wasplaats en stalling voor de diverse voertuigen. Ook is er een aparte ruimte voor het onderhoud van de ponten, de waterrijke gemeente heeft veel pontjes. De lagere overkappingen voor materieel, pekel en strooizout is gesitueerd als bijgebouw aan de andere rand van het terrein.

De wanden van de gebouwen zijn aan de buitenzijde bekleed met vergrijzende houten delen in variabele breedtes. Een kap van eternit golfplaten in twee kleuren; aan de buitenzijde rood als verwijzing naar boerderijen en antraciet aan de binnenzijde om te matchen met de zonnepanelen. Het personeelsgebouw (voorhuis) heeft een geheel grijze kap zoals ook boerderijen meestal het woondeel met antraciet onderscheiden van de schuur in rood of riet. De boomsingel, de hagen en een mooie solitaire boom in de voortuin moeten nog even groeien, maar maken het verhaal over een jaar of tien helemaal af.

De werf is gasloos gebouwd. In het hoofdgebouw worden de ruimtes met een zeer energiezuinig VRF-systeem (‘variable refrigerant flow’) zowel verwarmd als gekoeld. Door het gebruik van zonnepanelen kan de werf voor een groot deel de energie behoefte zelf opwekken. Deze werf is het eerste gasloze gebouw van de gemeente Fryske Marren.

De gemeentewerf Lemmer is de uitvalsbasis voor het ruimtelijke beheer van de gemeente met ruim vijftig medewerkers van de gemeentelijke buitendienst en Empatec. De nieuwbouw vervangt de voormalige werven van Lemmer en Balk. Het nieuwe milieuterrein, geopend in 2019, ligt naast de nieuwe werf.