Heechhiem

Nieuwe invulling

Het Heechhiem markeert een bijzondere plek in de buurt. De wijkontsluitende hoofdroute ( de Mr. Oppedijk van Veenweg ) maakt juist hier een knik, evenals de structuur van de bebouwing. Het appartementengebouw is geplaats in de assen van de verschillende benaderingsroutes. Hierdoor wordt de overgang in bebouwingstype en de hoofdrichting van de stedenbouwkundige structuur gemarkeerd.

Info

  • Plaats: Burgum
  • Oplevering: 2012
  • Opdrachtgever: Heechhiem v.o.f.
  • Typologie: woningbouwappartementenstedenbouw
  • Tags: nieuwbouw herstructurering

De woningen zijn in een boog geplaatst met de tuinen grenzend aan die van de bestaande woningen aan de Bjirk. Zo ontstaat er maximale privacy en een optimale oriëntatie op de zon. Hierdoor wordt ook op een vanzelfsprekende wijze de verdraaiing in de bebouwingsstructuur opgenomen en ontstaat er bovendien een omarming van de openbare ruimte in het project. De nieuwe bebouwing met geschakelde woningen en een appartementengebouw vormt zo een prachtig en samenhangend geheel.

Het appartementengebouw is uitgevoerd warm metstelwerk met veel aandacht voor de details. De kozijnen zijn omrand met een lichte steen en de gevels krullen in een gebogen lijn naar buiten. Het gebouw wordt bekroond met een sierlijke lijst.

De architectuur van de woningen is vriendelijk en eigentijds, met bijzondere details zoals een plantenbak aan de voorgevel, bijzondere metselwerkverbanden en de omlijsting van het voorgevelkozijn. De woningen zijn uitgevoerd in dezelfde warme steen als het appartementengebouw in combinatie met accenten in dezelfde lichtere steen. Een brede pui geeft toegang tot de ruime tuinen. De mansardekap biedt geborgenheid èn ruimte: naast de drie slaapkamers is er ook nog een royale zolder. Bovendien zijn de woningen uit te breiden met een optionele garage, uitbouw en bijkeuken.

Het appartementengebouw is uitgevoerd warm metstelwerk met veel aandacht voor de details. De kozijnen zijn omrand met een lichte steen en de gevels krullen in een gebogen lijn naar buiten. Het gebouw wordt bekroond met een sierlijke lijst. TWA is verantwoordelijk voor zowel het architectonisch als stedenbouwkundig plan.