Kantoor Wonen Noordwest Friesland

Het thuis van een corporatie

Op de rand van het dorp Sint Annaparochie is het nieuwe kantoor van Wonen Noordwest Friesland gesitueerd. Het nieuwe thuis van een van de noordelijke woningcorporaties met kantoor en werkplaats.

De locatie is de meest zuidwestelijk kavel van het bedrijventerrein in St. Annaparochie. De bebouwing hier is vanuit het zuiden, het eerste gebouw van het bedrijventerrein en van het dorp. Het is voor beide een landmark.

Het bouwplan bestaat uit drie in elkaar geschoven volumes met elk een  rechthoekige footprint met zadeldak. De hoogte, breedte en lengte varieert en daarmee de typologie. Het voorste volume, met voornamelijk de kantoorfuncties, is smal en hoog en refereert naar een (voornaam-) voorhuis. Het tweede volume, met vooral de publieksfuncties, is lager en minder uitgesproken.

Het vormt de schakel tussen voorhuis en het laatste volume, met de

werkplaatsen en magazijnen, dat door zijn maatverhouding een schuur of loods verbeeldt. Het concept verbeeld het gebruik.

De drieledige typologische opbouw is vergelijkbaar met (maar niet hetzelfde als) de Friese kop-hals-romp boerderij en daarmee een antwoord op het bouwen op de grens van landschap en dorp. Het maken van prismatische volumes met zadeldaken bouwt voort op het traditionele idioom zoals dat in deze omgeving algemeen voorkomt.

In het najaar van 2008 werd dit gebouw door zowel het publiek als de vakjury gekozen tot mooiste gebouw van de provincie 2006/2007

Uit het juryrapport van de Vredeman de Vriesprijs: ‘Topper, hidden treasure, intrigerend gebouw, helemaal doorgestileerd, spannende plattegrond. Dit ontwerp refereert aan een traditie en trekt de architectuurgeschiedenis samen. Het is zowel een transparant als een gesloten gebouw dat verankerd is op de plek.’