Landgoedwoning Zuiderburen

Focus op het landschap

De kavel in een van de landgoederen in de Leeuwarden Vinexwijk Zuiderburen is de middelste van vijf. De andere kavels liggen twee aan twee aan weerszijden. Het is tevens de kavel waarop men aan komt rijden via de oprijlaan. Deze bijzondere positie binnen het landgoed is aanleiding om de woning op een bijzondere wijze te plaatsen; immers, de woning is, in een historische en formele landgoedsetting, op te vatten als het hoofdgebouw. Daarom is de woning niet, zoals voor de hand zou kunnen liggen en conform de buurkavels, tegen de erfgrens geschoven, maar juist over de volledige breedte aan de straatzijde geplaatst.

Info

  • Plaats: Leeuwarden
  • Oplevering: 2008
  • Opdrachtgever: particulier
  • Typologie: woning
  • Tags: particulier

Hierdoor is er tegelijk een zeer private en grote tuin, waarop de woning bovendien optimaal is georiënteerd. Tussen garage en woning ontstaat er als vanzelf een tuinkamer, door een poort verbonden met de openbare weg. Hier is privacy gecombineerd met contact. Ter plaatse van de entreehal en trap opent de gevel zich. De trap is in de voorgevel en in de beleving van binnen uit  een sprekend en dramatisch moment.