MFA Lemstervaart

De locatie van dit nieuwe MFA vormde de inspiratie voor het ontwerp. De lage ligging in de polder, de bedrijvigheid van de scheepsbouw in de directe nabijheid, de nautische historie van Lemmer...

Meerpaal, Steiger, ...

Basisschool De Meerpaal was hoognodig aan vernieuwing toe. Zo ook het wijkcentrum De Steiger wat in een naastgelegen gebouwtje gevestigd was. Een logische keuze was om op de plaats van de Steiger een nieuw gebouw op te richten; MFA Lemstervaart.

Info



Het programma (de basisschool met 8 klassen, een peuterspeelzaal en het wijkcentrum) is gevat in een compact volume. Waar kan worden ruimtes gedeeld en zo m2’s bespaard. Ruimtelijk is de school pragmatisch opgezet, als gestapelde containers, een referentie naar het nautische karakter van het gebied. Voor veel zaken wordt dit nautische karakter van de plek aangehaald. Zo is de gevel robuust. Grotendeels gemetseld, maar met de ‘ribben’ van een container als slinger in een ander type steen. De openingen zijn als de ‘kopse kanten’ van een container en vormen een kader rond de ruiten. Het terrein is opgezet als een werf, met vakken waar gespeeld wordt, een terras is, gras ligt of lage beplanting groeit. Altijd met het overzicht waar wat zit. Ook in de inrichting – buiten en binnen – wordt waar het kan deze relatie gezocht.

Transparantie en helderheid zijn twee kenmerken waarmee het interieur kunnen worden beschreven. De plattegronden kennen een heldere opzet en er wordt getracht zoveel mogelijk transparantie aan te brengen. Het verhaal van de locatie wordt ook binnen verteld. Op de begane grond, welke zich beneden NAP bevindt, zijn de gebruikte kleuren blauw- en groentinten. De verdieping is warmer gekleurd, logisch, want hoger gelegen. In de doorontwikkeling van het plan met de gebruikers hopen we zo een gebouw te creƫren welke op meer manieren uitdaagt en lokaal geworteld is.