Molenerf Buitenpost

Nieuwbouw groepsaccommodatie Talant

Boerenschuur

Begin 2021 zijn 24 cliënten verhuisd naar hun nieuwe woningen aan het Molenerf in Buitenpost. De nieuwbouw refereert aan de vormentaal van de boerenschuur en staat in een prachtig groengebied. Alle bewoners hebben een eigen appartement gekregen met ruimte woonkamer en slaapkamer. Daarnaast is er een grote gezamenlijke woonkamer en een steunpunt om samen te komen. De binnentuin maakt de gezamenlijke ruimtes compleet en is een fijne toevoeging aan de leefruimte.

InfoDe locatie van het gebouw is centraal gelegen, naast een plantsoen en onderdeel van een groenstructuur die door en om de wijk loopt. Het is een parkachtige zone met voet- en fietspaden die een groene en veilige route vormen naar het centrum. Het gebouw presenteert als twee schuurachtige volumes in het groene landschap. Een referentie naar een boerenerf, een opzet die mogelijkerwijs altijd onderdeel heeft kunnen zijn van de plek. Op deze wijze sluit het complex aan op het groene parkachtige gebied in de wijk en juist niet op de ietwat gedateerde woningbouw in de omgeving.

Deze bebouwingsvorm geeft ook de mogelijkheid tot gefaseerd wonen. Het gebouw is nu in gebruik als gezamenlijke woonaccomodatie maar is in de toekomst ook relatief eenvoudig in te zetten als individuele woningen.

De entree is de schakel tussen de twee ‘schuren’, en kan hierdoor een kleine footprint krijgen. Door de vierkante meters te beperken kan er maximaal ingezet worden op de uitstraling van het gebouw. Beide schuren hebben een eigen uitstraling en sfeer. Het landschapsontwerp bindt het gebouw samen met locatie en zorgt voor een prachtige overgang van natuur naar gebouw. De gemeenschappelijke tuin achter het gebouw is voor de bewoners een prachtige locatie om te genieten van de groene locatie.

TWA heeft naast het exterieur ook het interieurontwerp verzorgd. De gemeenschappelijke woonkamer en het steunpunt zijn voorzien van frisse en stoere kleuren en stoere meubels. Voor de appartementen zijn er kleuropties aangeboden aan de cliënten en zij hebben zelf een keuze kunnen maken voor de kleur van de vloer, accentwand en gordijnen. Zij hebben hiermee hun appartement helemaal naar eigen smaak kunnen maken.