Museum De Fundatie

Museale aanpassing

In een voormalig gerechtsgebouw in Zwolle - een Rijksmonument - dat de laatste decennia al in gebruik was als museum, moest een museum voor moderne kunst worden ondergebracht, waarvan de collectie hoofdzakelijk zou bestaan uit de collectie van de Hannema-De Stuers Fundatie. Daarvoor is het gebouw opnieuw ingericht voor dit doel en aangepast, zowel bouwtechnisch als qua klimaat, aan de eisen van deze tijd.

De belangrijkste architectonische ingreep die, die noodzakelijk was, om het gebouw ook qua beleving een openbaar gebouw te maken, was het verwijderen van de grote deuren van de entree door glazen puien, wat op schijnbaar onoverkomelijke bezwaren bij de Rijksdienst stuitte. Een passende oplossing werd gevonden door de deuren op te slaan en in de glazen deuren een print van de profilering van deze deuren aan te brengen.

Meer info

  • Architect: Gunnar Daan