Woningbouw De Nieuwe Klif Urk

Urk

Een goede match.

De plek waar de eerste bejaardenwoningen van Urk stonden, maakte plaats voor een eigentijdse invulling. TWA en BGDD maakten een Design & Build dat past op de locatie en een goede match heeft met Urk.

InfoUrk is een bijzondere plek met een sterk eigen karakter en een eigen bouwtraditie. Op het Nieuwe Klif wordt aangesloten op deze eigen identiteit en is deze lokale architectuur op een eigentijdse manier vertaald in de nieuwe woningen voor woningbouwvereniging Patrimonium. Zo wordt recht gedaan aan de bijzondere geschiedenis van de plek en aan de lokale cultuur. Het plan bestaat uit 15 grondgebonden woningen en 22 appartementen, gehuisvest in een complex in twee lagen.  Nu het plan al enige tijd bewoond is, met verzorgde kleurrijke tuinen en op wasdag de kenmerkende waslijnen, is het een herkenbaar deel van het voormalig eiland.

De hoofdvorm van de bebouwing is zoals die in het centrumgebied, met name in de buurt van de vuurtoren, met een eenvoudige opzet met langskappen en gemetselde gevels.

De kleuren van het metselwerk en de pannendaken zijn de kleuren van Urk, de details met makelaars, klossen onder de goten en de gedachte aan luiken eveneens.

Het plan Nieuwe Klif heeft een eigentijds karakter met een open structuur. De ligging dichtbij het centrum, de haven en de dagelijkse winkel- en zorgvoorzieningen maakt het een ideale locatie voor de huisvesting van (jonge) senioren.

Maritieme details zoals de robuuste palen bij balkons, trappen en galerijen passen bij het vissershavengevoel.