Nul-op-de-meter woningen Deinum

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen

Aan de oostkant van Deinum zijn zeven duurzame huurwoningen gebouwd. Deze huurwoningen zijn zelfvoorzienend in hun energiebehoefte, de zogenoemde nul-op-de-meter woning.

Info 

 

Lees hier een interview met bewoonster Lotte op de website van Fijn Wonen

“Het was het wachten meer dan waard”

Tijdens de bouw maakte Lotte iedere avond een wandelingetje langs de woonwijk. “En iedere keer werd de woning weer iets mooier. Langzaam ontstond míjn plekje.” Met de keuken die Lotte uitzocht, een lichte open woonkeuken en een fijne badkamer.
“En helemaal passend bij mijn dorp”, voegt Lotte toe. “Op mijn gevel zitten bijvoorbeeld witte kroontjes die doen denken aan de ‘siepel’ op onze Sint Janskerk. Dat vind ik zo goed bedacht door Fijn Wonen! Eigenlijk is mijn woning gewoon een moderne versie van de arbeiderswoninkjes verderop.”

(foto van Fijn Wonen)

Fijn Wonen en Van Wijnen bouwden in opdracht van woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland en naar ontwerp van TWA zeven duurzame woningen in Deinum. Het uitgangspunt voor het ontwerp was om typisch Deinumer dorpswoningen te maken. Er is gekeken naar kenmerken van dorpswoningen in Deinum en de belangrijkste kenmerken van het dorp. De witte aankleding boven de voordeur is een knipoog naar de welbekende Sint Janskerk in Deinum. Het is de primeur voor Nul-op-de-Meter (NOM) huurwoningen van corporatie Wonen Noordwest Friesland. De woningen zijn geschikt voor kleine huishoudens en hebben twee slaapkamers en nog een berging op de verdieping.