Nul-up-de-meter woningen Joure

Uilke Boonstralaan Joure

Duurzaam wonen

Aan de Uilke Boonstralaan in Joure zijn 32 nul-op-de-meter huurwoningen en 8 koopwoningen gerealiseerd. Qua architectuur is ingespeeld op de omliggende bebouwing en zijn er materialen gekozen die passen bij de buurt.

InfoHet plangebied is onderdeel van de naoorlogse wijk aan de zuidwestzijde van Joure. Er is grote architectonische samenhang in de buurt, maar bijna elk gebouw is wel net weer even anders. De planopzet is erop gericht de samenhang in de wijk te behouden. De architectuur sluit in eigentijdse versie aan op de omgeving.

De woningen hebben een traditionele opbouw met een gemetselde onderbouw met een pannendak. In materiaal, detail en uitstraling zijn de blokken familie van elkaar. Het middengebied, achter de woningen, heeft een organisch gevormde parkstrook waar buren elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen.

De gevelsteen heeft een tint die het midden houdt tussen die van de twee aangrenzende gebieden en verbindt zo deze gebieden met elkaar. De dakpannen zijn oranjerood of donkergrijs, net als elders in de omgeving. De woningen krijgen accenten in de vorm van schijnschoorstenen, witte goten en gemetselde luiken.