Onderhoudsbedrijf

Geleding

Aan de noordelijke rand van bedrijventerrein Bargermeer staat het nieuwe Onderhoudsbedrijf van Lefier. De richting van het gebouw volgt de richting van de bebouwing op het bedrijventerrein, welke wordt 'afgesneden' door de Dordsestraat. Hierdoor ontstaan verstaffelde gevels die in de rijrichting van de Dordsestraat 'kijken' en het gebouw, afhankelijk van de benaderingsrichting, twee gezichten geeft.

Het gebouw bestaat uit vier gebouwstroken, variƫrend in lengte en doorsnede. Deze huisvesten achtereenvolgens de kantoren, de kantine, de werkplaatsen/ magazijnen en de buitenopslag. De patio grenzend aan de kantine geeft daglicht in de aangrenzende ruimten en vormt zomers een aangename lunchplek en de scheiding tussen werkplaatsen en kantoren.

Iedere strook heeft een gekromd dak en twee gevels van metalen golfplaten. De gevelopeningen bevinden zich hoofdzakelijk in de houten langsgevels die eruit zien als gestapelde kratten. De kantoren hebben een horizontaal panoramisch uitzichtvenster en hoge daglichtvensters voorzien van vaste houten lamellen om het daglicht diep in de vertrekken te kaatsen.

Meer info

  • Architect: Doeke van Wieren
  • Fotograaf: Arthur Blonk
  • Publicatie: Architectuur in Nederland 05/06