Steppingstone

Een nieuw winkelhart

Het gebouw ontleent zijn naam aan zijn stedelijke functie: het moet als steppingstone fungeren voor de stedeling die zich van het bestaande winkelcentrum op de lage zijde van Alphen via de Alphense brug begeeft naar het nieuwe stadshart op de hoge zijde. Het winkelend publiek moet als het ware de brug over getrokken worden. Het in de opgave gevraagde ‘traditionalisme’, in scherp contrast met de architectonische actualiteit die bij de ontwikkeling van het westelijk deel van het stadshart aan de orde is, heeft alles te maken met de ‘populariteit’ die het nieuwe winkelhart tot leven moet brengen.

Info

  • Plaats: Alphen aan den Rijn
  • Oplevering: 2006
  • Opdrachtgever: Bouwfonds MAB, Den Haag
  • Typologie: appartementencommercieel
  • Tags: nieuwbouwmultifunctioneelwinkel

Het gebouw is rustig, traditioneel. Het toont symmetrie, klassieke verhoudingen, baksteenconstructies, frontons, maar dan verwerkt tot een actueel ontwerp. Het is verwant aan historische waaggebouwen die vaak op een pleinruimte zijn gebouwd maar ook een zekere wand vormen. Een volume dat boven het plein is getild. De vier gelijkwaardige gevels bevestigen de alzijdigheid van het gebouw waar je rondom kunt lopen. De figuren op de dakrand trekken de blik omhoog, zoals ook historische stadsgevels dat doen.

Samen met Viseu (Portugal), Klagenfurt (Oostenrijk) en Valenciennes (Frankrijk) is het Rijnplein in 2006 genomineerd als het beste nieuwe winkelcentrum van Europa.

Meer info

  • Architect: Gunnar Daan