Terrein voormalige Leeuwarder Papierfabriek

Kadekwartier Leeuwarden

Nieuw klassiek

Een “nieuwe kadegevel” voor de Harlingertrekweg op het voormalige terrein van de Leeuwarder papierfabriek tussen de Tesselschadestraat en de Harlingertrekweg. TWA maakte meerdere structuurontwerpen voor een gefaseerde ontwikkeling van deze sinds 2008 lege plek.

In dit plangebied worden appartementen en grondgebonden woningen gerealiseerd. Door de invulling van woningbouw wordt er op deze locatie een koppeling met de buurt ten noorden van het plangebied gemaakt. De woningen krijgen een stads en industrieel karakter passend bij deze stedelijke omgeving. De architectuur en klassiek en tijdloos.

Info



Kadewoningen

Deze woningen zijn ontworpen vanuit het industriële karakter van de Harlingervaart. De robuuste panden zijn voorzien van verticale elementen en uitgevoerd in roodbruine baksteen. Hierdoor krijgen de panden een stads karakter. De woningen liggen iets verhoogd en worden met een klein trappetje ontsloten richting het maaiveld, hierdoor wordt het uitzicht en de privacy verbeterd. Deze woningen vormen de stedelijke wand van de Harlingervaart.

Parkwoningen

Midden in deze stadse wijk komt een groene zone waar de parkwoningen aan grenzen. Het vriendelijke karakter van het groen en de stadse uitstraling van de woningen zorgen voor een behaaglijke plek midden in de stad. De gevelcompositie geeft een divers beeld waarbij de klassieke verticale driedeling veel rust geeft tussen de hoogte- en dieptesprongen. Samen zorgt dit voor een zeer afwisselende openbare ruimte.

Terraswoningen

In het overgangsgebied tussen het park en de stad worden de terraswoningen gerealiseerd. Klassieke architectuur met industriële accenten passen bij de stadse uitstraling van deze regio. De achtertuinen zijn gericht -en verbonden met- het park. Grote verhoogde terrassen die doorlopen tot in het park zorgen voor een directe link met het openbaar gebied.

Meer info

  • Architect: Doeke van Wieren
  • Medewerkers: Anne Lanting, Ruurd Deelstra, Willem Jan Dijkstra
  • Aannemer: Bouwbedrijf Lont
  • Impressies: Theo van Leur