(vakantie) Woning

Gevoel van vrijheid

Op deze plek in het lege en bijna verlaten merengebied in Friesland hadden de opdrachtgevers een kleine vakantiewoning. Het echtpaar reisde door de week veel en had een druk bestaan waarna het goed toeven was in de stille lege polder in Friesland. De vakantiewoning werd gesloopt en vervangen door een permanent woonhuis dat er uit ziet als een woonschip in het gras. Het huis lijkt te zweven door de verhoogde veranda.

Info

  • Plaats: Gaastmeer
  • Oplevering: 1998
  • Opdrachtgever: particulier
  • Typologie: woning
  • Tags: nieuwbouw

De tuin lijkt door het ontbreken van erfscheidingen en borders continu met het landschap onder het huis door te lopen. De opgetrokken broekspijpen en de bolle, ver over de ogen getrokken pet, wapenen het huis tegen het opzwiepende water en de straffe westenwind. Binnen heeft het huis weer de sfeer van een vakantiewoning: in de lage gesloten helft van de woning de slaapvertrekken waarvan één volledig gevuld met stapelbedden en in de open, zonovergoten hoge helft de woonvertrekken met hun onbelemmerd uitzicht op het open Friese landschap.

Meer info

  • Architect: Doeke van Wieren & Gunnar Daan
  • Fotograaf: Arthur Blonk
  • Gepubliceerd in: Jaarboek Architectuur in Nederland 98/99
  • Gepubliceerd in: Het Betere Werk 1999 van de Friese welstandsorganisatie Hûs en Hiem