Woonhuis aan de Geeuw

Herstel van glorie

Op een landtong langs de Geeuw, de elfstedentochtroute, werd in de zeventiger jaren een notabele woning met bijgebouwen vervangen door een toen moderne bungalow. De oude bomen, een theehuisje en een dienstwoning bleven gespaard, en zo ook nu weer. De villa tracht de vroegere monumentaliteit en de relatie tussen huis en plek te herstellen. Een probleem daarbij was dat de situatie ondanks de grote oppervlakte van het erf nauwelijks privacy kon bieden. Het is een parkachtige ambiance tussen druk bevaren openbare waterwegen. Het huis heeft daarom met zijn vele relatief kleine ramen een besloten karakter dat toch veelzijdig van het uitzicht profiteert.

Info

  • Plaats: IJlst
  • Oplevering: 2000
  • Opdrachtgever: particulier
  • Typologie: woning
  • Tags: dorp wonen

De begane grond is enigszins opgetild om de boomwortels niet te schaden, zodat een piano nobile ontstaat. De verdieping is teruggelegd om de boomkruinen de ruimte te geven. Daarmee krijgt het huis ook de lage goot die zich voegt naar de gevelhoogte langs het steegje dat de situatie ontsluit. Symmetrie en hoogwaardige materialisering (koperen daken) herstellen het notabele beeld van de locatie.

Meer info

  • Architect: Gunnar Daan