Woonhuis Balk

Balk

Voor de toekomst

Voor het ontwerp van deze woning lieten de opdrachtgevers en architect zich inspireren door de voorbije tijd van gemetselde fabriekjes en houten scheepswerven. De woning staat op de plek van de voormalige fabriek 'De Volharding' in Balk aan het water van De Luts.
Vanuit de historische vormentaal, de maatvoering, de basisvorm of gevelindeling, kunnen nieuwe eigentijdse plannen worden ontwikkeld met de sfeer van weleer.

InfoDe opdrachtgevers wilden een toekomstbestendige woning, zo groen mogelijk gebouwd en klaar voor de toekomst. Het huis voldoet aan de norm voor ‘passiefhuis’ en is energie-neutraal, ook is de woning biobased gebouwd met kalkhennep en hout. Kalkhennep is een biologische composiet van vezels en kalk, een zeer groene isolator en vochtregulator. De woning is all-electric, de energie voor de verwarming wordt gehaald uit het naastgelegen water door middel van een warmtewisselaar (aquathermie).

Lees hier het artikel in de Leeuwarder Courant over groen en duurzaam bouwen met biobased materialen van deze woning.

Lees hier de publicatie van Healthy Materials Lab over het bouwen met Hennep.

Aan weerszijden aan de woning industriĆ«le luifelsĀ  die refereren aan die tijd dat de economie leefde via het water. Deze luifels zorgen voor schaduw en overstek voor steeds warmere zomers.