Zorgopvang Zienn

Leeuwarden

Opvang in het groen

Nieuwbouw van de Zorgopvang voor Zienn in het Potmargegebied te Leeuwarden, een groene strook langs een riviertje waar eerder de tuinderijen van de stad waren. In totaal krijgt het nieuwbouwcomplex 50 verblijfplaatsen inclusief facilitaire voorzieningen. Bij de entree bevindt zich een van de lokalen van de voormalige Buitenschool, als herinnering aan dit bijzondere complex. Dit lokaal heeft een dak dat geheel opengeschoven kan worden en dient nu als recreatieruimte voor bewoners en buurt.

Info

  • Plaats: Leeuwarden
  • Oplevering: 2014
  • Opdrachtgever: Zorgopvang Zienn
  • Typologie: appartementen zorg
  • Tags: nieuwbouw
  • Oppervlakte: 3.700 m2

De Zorgopvang in Leeuwarden is een opvang- en woonvoorziening voor mensen zonder dak of thuis die verzorging en/of verpleging nodig hebben. Vaak gaat het om mensen die niet kunnen aarden in een regulier verzorgings- of verplegingshuis. Zienn biedt de zorgopvang samen met Zorggroep Noorderbreedte aan. Men heeft een eigen zit-/slaapkamer met toilet en maakt gebruik van de gezamenlijke douches, eetkamer en leefruimte.

Echt jammer dat het niet anders kon: de Buitenschool moest plat. Koper- en looddieven hadden hun slag geslagen en water en wind hadden al enkele jaren vrij spel in het fragiele complex. Ondanks serieus onderzoek was het onmogelijk het pand te behouden en geschikt te maken voor het programma van de zorgopvang.

Zes groepen met acht of negen bewoners die er verzorging, verpleging en begeleiding krijgen, met voor elk van de ongeveer vijftig bewoners een eigen zit-slaapkamer met sanitair, plus een gezamenlijke woonkamer.

De herinnering aan de Buitenschool is bewaard, een lokaal is bewaard en volledig gerestaureerd. Wel is het volume van deze klas, zo’n zeven bij zeven meter, zó klein in vergelijking met de rest van het programma van eisen, dat als we niet uitkeken het weg zou vallen. Daarom is de nieuwbouw ontworpen als decor voor het overgebleven lokaal.

Een eenvoudig volume, de vorm licht glooiend en vriendelijk. De parkachtige setting van het gebouw vormt de inspiratie voor de gevel. De eerste laag is het herfstbos, de gevelplaten zijn letterlijk uitvergrootte kleurige pixels. Daaroverheen zijn houten lamellen geplaatst, als de boomstammen in een berkenbos. Deze tweede laag maakt het gebouw dynamisch. Afhankelijk van waarvandaan je het gebouw benadert, lijkt de gevel van hout te zijn of zijn de herfstkleuren zichtbaar.