Zorgopvang Zienn – De Marene Leeuwarden

Leeuwarden

Opvang in het groen

Nieuwbouw van de Zorgopvang voor Zienn in het Potmargegebied te Leeuwarden, een groene strook langs een riviertje waar eerder de tuinderijen van de stad waren. In totaal heeft het nieuwbouwcomplex 50 verblijfplaatsen inclusief facilitaire voorzieningen.

InfoDe Zorgopvang in Leeuwarden is een opvang- en woonvoorziening voor mensen zonder dak of thuis die verzorging en/of verpleging nodig hebben. Vaak gaat het om mensen die niet kunnen aarden in een regulier verzorgings- of verplegingshuis. Zienn biedt de zorgopvang samen met Zorggroep Noorderbreedte aan.

Zes groepen met acht of negen bewoners die er verzorging, verpleging en begeleiding krijgen, met voor elk van de ongeveer vijftig bewoners een eigen zit-slaapkamer met sanitair, plus een gezamenlijke woon- en eetkamer.

Een eenvoudig volume, de vorm licht glooiend en vriendelijk. De parkachtige setting van het gebouw vormt de inspiratie voor de gevel. De onderste laag is het herfstbos, de gevelplaten zijn letterlijk uitvergrootte kleurige pixels.

Afhankelijk van waarvandaan je het gebouw benadert, lijkt de gevel van hout te zijn of zijn de herfstkleuren zichtbaar. Daaroverheen zijn houten lamellen geplaatst, als de boomstammen in een berkenbos. Deze tweede laag maakt het gebouw dynamisch.

Bij de entree bevindt zich een van de herbouwde lokalen van de voormalige Buitenschool, als herinnering aan dit bijzondere complex. Dit lokaal heeft een dak dat geheel opengeschoven kan worden en dient nu als recreatieruimte voor bewoners en buurt.