Zuidvliet Leeuwarden

De grootste jongen van het Zuidvliet

De grootste jongen van het Zuidvliet

Het grasveld tussen de Saskiadwarsstraten en het Zuidvliet staat al jaren leeg maar nu is het tijd voor een nieuw gebouw. Dit grote gapende gat in de straatwand wordt opgevuld door een klassiek pand met een stoere uitstraling.

Info



Het vliet is een verzamelplaats van heel diverse bouwwerken. Van oude pakhuizen tot jaren ’70 appartementen, op het vliet is het te vinden. Deze nieuwe invulling is een van de grootste in de straat. Veel appartementengebouwen worden zo ontworpen dat ze lijken op kleinere gebouwen maar dat is bij dit ontwerp niet het geval, het ontwerp laat het gebouw groots zijn. Een klassieke hiërarchische opbouw van de gevel zorgt voor een rustig beeld. Het is symmetrisch met het focuspunt in het midden.

Naast de verticale driedeling is er ook een duidelijke horizontale driedeling. Een basement zorgt voor een stevige basis, het middenstuk vormt het gebouw en de kroonlijst maakt het af. Door deze klassieke indeling ontstaat er een bepaalde rust in het gevelbeeld. Deze klassieke opbouw is in Leeuwarden vaker toegepast, bij de Achmea toren, het gerechtsgebouw en het Fries Museum is dit ook terug te zien.