Woontorens Tesselschadestraat

Leeuwarden

Knipoog naar 1900

Aan de Tesselschadestraat op het voormalige terrein van de Leeuwarder papierfabriek komen drie woontorens. TWA maakte ontwerpen voor de gefaseerde ontwikkeling van deze plek.

InfoVanaf 1918 stond op deze locatie de ‘Leeuwarder Papierwaren Fabriek’, in de jaren ’80 verhuisde de onderneming naar andere locaties en kwamen de panden leeg te staan, in 2008 zijn ze definitief gesloopt.

Voor het ontwerp heeft Doeke van Wieren zich laten inspireren door de Amerikaanse architect Louis Sullivan, die in de negentiende eeuw de eerste wolkenkrabbers ontwierp. Daarin komen vaak klassieke elementen terug, zoals een sierlijke daklijst en een arcade. Deze stijl en sfeer sluit aan bij woningen van het Kadewartier, die TWA ook ontwierp, maar ook bij de zakelijke architectuur van de Tesselschadestraat. De gemetselde gevels hebben een klassieke verticale driedeling, de vorm van de bebouwing is geometrisch en kantig. De nieuwbouw maakt een analogie naar de fabriek die er ooit stond.

In de eerste fase worden twee woontorens gebouwd van negen bouwlagen hoog met elk 34 appartementen, de appartementen zijn bedoeld voor de verhuur in het hogere segment.
In de tweede fase wordt nog een toren gebouwd met 41 koopappartementen, op de onderste laag komt een supermarkt.

Informatie over ontwikkeling en verkoop op woneninvondelparck.nl